Veel gestelde vragen

Als specialist op het vlak van positionering krijgen wij natuurlijk veel vragen over de positie op de fiets. Op deze plek zult u een aantal vragen en antwoorden gaan vinden op het vlak van positionering.

 

Algemeen

V: wat is de beste manier om de juiste framemaat te bepalen

A: er zijn binnen het vinden van de juiste positie op de fiets 2 verschillende zaken, er is de maatbepaling, of te wel welke maat fiets heb ik nog en er is de positie bepaling, dit laatste gaat over waar de contactpunten, zadel, stuur en pedalen zich ten opzichte van elkaar bevinden. Dit laatste is het belangrijkste. Ervaring leert dat de meeste posities op meerdere framematen kunnen worden gerealiseerd door aanpassingen te doen in de stuurpenlengte, de vorm van de stuurbocht, het aantal vulringen, de hoek van de zadelpen. Natuurlijk speelt hier hoe de afstelling eruit ziet ook een grote rol. De meeste specialisten zijn dan ook in staat (eventueel met behulp van software) de juiste positie te vertalen naar de juiste framemaat

V: Waar moet ik het schoenplaatje onder mijn schoen monteren? Ik heb gehoord dat de pedaalas onder de bal van de voet moet komen, klopt dit?

A:

Hoewel 15 jaar geleden de plaatsing van de pedaalas onder de bal van de voet inderdaad de juiste positie was. Hebben de veel stijvere zolen van de fietsschoenen er voor gezorgd dat het plaatje verder terug kan worden geplaatst.

V: Mijn trainer zegt dat ik mijn knieën dicht langs mijn bovenbuis moet laten bewegen?

A:

Het verhaal van knieen die langs de bovenbuis moeten bewegen is ondertussen echt achterhaald. De verbeterde schoenen en pedalen hebben er voor gezorgd dat de voeten in de pedalen nauwelijks meer kun bewegen. De knie is dus nu het gewricht dat een eventuele scheve positie moet opvangen.

Om de knie zo ontspannen mogelijk te laten bewegen (en blessures te voorkomen) moet het schoenplaatje op zo een wijze onder de schoen worden geplaatst (binnen - buiten afstelling) dat de voet recht onder de knie staat.

Zie onderstaande afbeelding